11.1.07

Visul absolventei

Un tînăr cu studii superioare face autostopul. O maşina germană, model nou, neagră, opreşte. Tînărul se aşează pe bancheta din spate, căptuşită cu piele. Şoferul e un bărbat cu o figură, aşa cum se vede în oglinda retovizoare, de afacerist cu studii medii. În dreapta e un alt bărbat, cu părul grizonat, a cărui faţă nu se vede în oglinda retrovizoare. Însă în momentele cînd îl priveşte admirativ şi aprobator pe şofer i se dezvăluie o frunte nu prea înaltă, un nas mic şi teşit la baza frunţii. Ceafa groasă.
Soferul îi povesteşte cum a trecut fata prietenului lui examenul de bacalaureat:
Prosperul comerciant de pantofi din oraşul spre care se îndreaptă autoturismul, are o fată, acum studentă, care a făcut liceul în oraşul din care se întorc şoferul şi pasagerul din dreapta. Ajungînd ea în clasa a 12-a, după 4 ani superbi de liceu, s-a gîndit că ar fi bine să se orienteze către o carieră profesională. A decis să îşi urmeze visul: să devină economistă. Numai că la obiectul „Economie”, materie de bac şi de admitere, era bîtă. Tăticul fetei ştia asta chiar de la ea. Aşa că s-a dus la liceul fiicei unde a contactat un profesor care urma să fie supraveghetor la proba de economie. A mers la profesor şi l-a întrebat cam cît ar costa să o ajute un pic pe fată la proba de economie. S-a negociat un preţ de 3 milioane ROL.

Examenul de bacalaureat are loc, vine ziua afişării rezultatului. Părintele grijuliu şi emoţionat, intră în posesia rezultatelor de la Bac înainte ca acestea să fie publicate. Cînd se uită pe foaie... stupoare... perplexie. Nota obţinută e 5,20. Nota e inacceptabilă şi pe moment nu există explicaţii. Părintele păţit o sună pe mobil pe fata lui şi o întreabă ce s-a întîmplat. Nu a ajutat-o nici măcar un pic profesorul? Fata spăşită zice că ba da, că i-a dat o foaie cu răspunsuri şi rezolvări, dar că scrisul era aşa de urît încît nu a înţeles nimic şi atunci a scris şi ea ce a ştiut.

Părintele nostru se pregăteşte cu un oftat de o nouă inginerie financiară. De data asta, beneficiarul este un profesor din comisia de corectare:
- Cît mă costă ca fata mea să ia în loc de 5,20, o notă mai acătării, de exemplu 9,20?
Corectorul cu pricina se uită lung la el.
- 9,20 nu se poate, dar de un 8,20 se poate discuta.
- Cît?, întreabă tăticul.
- Patru sute de euro.
- Patru sute de euro?! Păi nu am la mine decît două sute, se plînge părintele disperat. Profesorul, privind pe deasupra ramelor de ochelari, ca un profesor eminent, spune sec:
- Dă-i încoa şi se rezolvă!
Şi s-a rezolvat.
Pentru oricine a fost curios să se uite ulterior pe listele cu note de la Bac, a fost clar că eleva în pricină avea o frumoasă notă de 8, 20 la economie. Urmare a notei mari obţinute la bac, ea e studentă acum la o facultate neacreditată cu profil economic la zi, cu taxă, precum şi la o facultate acreditată, de tradiţie, la fără frecvenţă, tot cu taxă.
În cîţiva ani va fi economistă.