12.5.07

Sfatul Batrînilor

Nicolae are 84 de ani, Mircea are 82, iar Petru tot pe acolo. Sunt trei bătrînei de treabă, prieteni şi vecini de stradă, toţi mari crai în vremea tinereţii. Cel puţin aşa susţin ei.
Nicolae are probleme cu prostata, ia medicamente, este un pic ipohondru dar arată foarte bine pentru vîrsta lui. Numai părul fără nici un fir alb îl întinereşte cu vreo 10 ani. Mircea are probleme mari cu rinichii. El nu arată bine deloc. Are multe toxine în sînge, tocmai pentru că rinichii lui ar cam vrea să iasă la pensie. Figura lui are o paloare stridentă. Cîte o pungă enormă şi vînătă îi atîrnă sub fiecare ochi. Ochi ce păstrează însă licărirea de luciditate şi inteligenţă a omului care nu a trecut neatent prin viaţă. Petru este de-a dreptul surd. Poartă permanent un aparat auditiv care, din cîte se vede, nu prea îşi face treaba. De fapt numai urechea dreaptă, la care are montat aparatul aparat mai funcţionează cît de cît, cealaltă deloc. Din aceste cauze binecuvîntate, Petru vorbeşte tare. Iar cînd cineva îi spune ceva, strîmbă din nas şi îşi mişcă limba printre buze, de parcă ar vrea să se folosească de simturile olfactiv şi gustativ pentru a recepta sunete. La finalul comunicării însă îţi dai seama că de fapt nu a înţeles mai nimic din ce i s-a spus.
Cei trei se întîlnesc relativ periodic să mai vorbească despre una, despre alta. Ultimile evoluţii politice ocupă de obicei primul loc pe agendă. Doi dintre ei sunt tărănişti convinşi, unul este social-democrat. Dar tema abordată cu cea mai mare pasiune sunt aventurile lor amoroase din tinereţe. Aşa cum bine s-a menţionat, toţi cei trei au avut perioadele proprii de crailîc intens. Dar după cum susţine fiecare, numai înainte de căsătorie. Moment marital după care au devenit, fiecare dintre ei, fideli şi domestici. Ceea ce pare credibil. Poate că şi din cauza că, soţiile lor, toate trecute de 70 de ani, zîmbesc mai tot timpul.
Astăzi, Nicolae, Mircea şi Petru au o întîlnire. Din nou, temele abordate sunt cele de pe agenda obişnuită. În timpul discuţiilor, televizorul merge. De data asta, tema aventurilor amoroase din tinereţe se întinde cel mai mult. Conversaţia este, ca de obicei, una animată, întreruptă însă din cînd în cînd de intrarea în cameră a nepotului lui Nicolae, de 15 ani. Adolescentul le plasează cîte o remarcă răutăcioasă pe tema aventurilor lor amoroase, după care iese.
După vreo oră de la începerea sfatului bătrînilor, nepotul plictisit intră pentru a treia oară în cameră, înarmat cu o nouă bombă de sarcasm. Numai că de data asta nu mai are audienţă. Nicolae doarme cu capul dat pe spate într-un din fotolii, Mircea în celălalt, iar Petru moţăie liniştit pe canapea.
La televizor se prezintă ultimile ştiri privind cel mai recent scandal din politica românească.